Elke dag opladen

OVER DE BESTE OPLOSSINGEN VOOR UW ELECTRISCH VOERTUIG

De toekomst van het elektrisch vervoer zal, volgens de cijfers en prognose van het RVO in een stroomversnelling raken.

 

Streefwaarden plan aanpak electrisch rijden

 

Al deze voertuigen moeten worden opgeladen. Econovum plaatst oplaadpunten, zowel openbare als privé exemplaren.

Een mooi voorbeeldproject in Tuindorp; een jaar na de plaatsing van een 4800 Wp zonnepaneelsysteem keeg de eigenaar beschikking over een elektrische auto. Het laadstation kon aan het eigen huis gemonteerd worden met aansluiting op de eigen groepenkast.

Deze groepenkast werd uitgebreid met een 3-fase 16A groep zodat er een laadcapaciteit van 11 kW is bereikt.

Dynamisch laden

Doordat de auto geladen kan worden met 11 kW blijft er niet veel capaciteit over voor de elektriciteitsvraag vanuit het huis; een piek in deze vraag kan teveel zijn voor de hoofdzekering – om te voorkomen dat er zich daardoor problemen kunnen voordoen zou men de aansluiting kunnen laten verzwaren. Dit is echter vrij kostbaar; de vaste lasten gaan dan fors omhoog. Het capaciteitstarief voor 3 x 35A kost per jaar 638.93 Euro meer dan dat voor de gebruikelijke 3x 25A (of 1x 35A).

Een goedkopere oplossing is om ervoor te zorgen dat de laadstroom zich aanpast aan de vraag vanuit het huis; dit is dynamisch laden.

Dit kan op 2 manieren worden bereikt; via een ‘energierouter’ of met een koppeling tussen laadstation en de slimme meter. De energierouter heeft als voordeel dat er niet alleen het laadstation mee kan worden gereguleerd maar ook apparaten zoals een warmtepomp en accu’s.

In dit geval is voor de goedkopere optie gekozen, de direct koppeling tussen station en elektriciteitsmeter.

Wilt u ook een eigen laadstation? Neem contact met u op voor vrijblijvend advies en een scherpe offerte.